Le kdo bi si pred odhodom domžalskih košarkarjev v Banja Luko lahko zamišljal, da bodo Helios Sunsi na četrtem letošnjem turnirju NLB Lige ABA 2 pokazali tri tako prepričljive predstave. Še posebej ob dejstvu, da so jih čakali obračuni s tremi ekipami z vrha oz. zgornjega dela lestvice. Ali pa, da so na prvi tekmi z vodilnim Borcem igrali kar dva podaljška, pa na preostalih dveh tekmah še vedno pokazali zavidljivo raven energije. Ampak, nove tri zmage so v žepu, s tem pa je blizu tudi uvrstitev v končnico oz. četrtfinale Lige ABA 2.

Helios Sunsi s tremi zmagami iz Banja Luke. (foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA 2)

Najprej je padel vodilni in na tem turnirju tudi domači Borac (BiH) z 99:93. Po tekmi z dvema podaljškoma in le dnevu premora so Domžalčani ugnali Zlatibor (Srb) s 76:69. Nazadnje pa v tretji tekmi v petih dneh še drugouvrščeno Mladost MaxBet (Srb) z visokih 88:68. Po nepopolnem 10. krogu so se Helios Sunsi prebili celo na 2. mesto Lige ABA 2.

Treba je priznati, da je Mladost na tokratnem turnirju nastopila oslabljena, zaradi pokoronske utrujenosti je manjkal tudi otrok Heliosa, ki letos nosi dres ekipe iz Zemuna, Nejc Klavžar. A to ne zmanjšuje dosežka Heliosa, ki ga je po tokratni tekmi pohvalil tudi nasprotni trener Dragan Jakovljević in dejal, da so Domžalčani zagotovo najboljša zasedba tega četrtega turnirja. A v prvem polčasu še ni kazalo na tako visoko domžalsko slavje. S sicer noro učinkovito prvo četrtino (29:19), odlična sta bila predvsem Carlbe Ervin in Urban Oman, so Sunsi hitro prišli do +10, a so jih Zemunci že v drugih desetih minutah povsem ujeli. Ob polčasu je bilo namreč poravnano na 41:41.

Urban Oman je z 18 točkami dosegel strelski rekord sezone. (foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA 2)

V drugi polovici tekme pa je na parketu banjaluške dvorane Borik igrala zgolj še ena ekipa. Razigranima Ervinu in Omanu sta se v napadu priključila še Blaž Mahkovic in Bine Prepelič, slednji je v 26. minuti poskrbel za vnovično dvoštevilčno domžalsko prednost (59:48), odlični pa so bili Sunsi tudi na svoji obrambni polovici. Razlika je naraščala do maksimalnih +23 tik pred koncem srečanja, končni rezultat 88:68 pa je s trojko postavil Andrija Ristanović.

Oman je z 18 točkami postavil svoj strelski rekord sezone, 16 točk in 9 skokov je dodal Prepelič, Mahkovic je prispeval 15 točk in 5 podaj, po valorizaciji (25) pa je bil najbolši Ervin s 13 točkami, 6 skoki in 7 podajami. Pri Mladosti gre izpostaviti Codyja Carlsona, ki je dosegel 11 točk in 9 skokov.

Domžalčane zdaj čaka zaključni turnir Pokala Spar; v četrtek, 17. februarja, se bodo v dvorani Kodeljevo v Ljubljani za mesto v finalu pomerili ali z Rogaško ali z Ilirijo, slednja namreč še lovi šest točk zaostanka s prve četrtfinalne tekme. Drugi polfinalni par sestavljata Krka in predvidoma Cedevita Olimpija. Dan pozneje, 18. februarja, bo na vrsti veliki finale.

NLB Liga ABA 2, 10. krog (Banja Luka, 11. 2. 2022)

Helios Suns – Mladost MaxBet 88:68 (29:19, 12:22, 25:11, 22:16)

Helios Suns: Bratec, Ferme 11, Pašajlić 3, Mirtič, Ervin 13 (6 skokov, 7 podaj), Oman 18, Mahkovic 15 (5 podaj), Jois 8, Sirc, Prepelič 16 (9 skokov), Šantelj 4 (6 skokov)
Mladost: Livingston 8, Ljubičić 11, Milosavljević 2, Milenković, Ristanović 3, Kovačević 3, Bojić 10, Gibson 12, Carlson 11 (9 skokov), Živojinović 8, Sarr

Še enkrat več je bil super raznovrsten Carlbe Ervin. (foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA 2)