Kar nekaj časa se je namigovalo eno, da bo Slovenija dobila direktno mesto v novi Ligi prvakov, in drugo, da bo treba slovenskim klubom najprej v kvalifikacije. Zdaj je jasno, slovenski prvaki, naši Helios Sunsi, bodo v prihodnji sezoni zagotovo nastopali v Fibini Basketball Champions League, saj je Slovenija v tekmovanju dobila eno zagotovo mesto.

champions_league

Predsednik domžalskega kluba Aleš Klavžar priznava, da pot do direktne uvrstitve v novonastalo tekmovanje ni bila lahka: “Tudi v München smo potovali, da smo predstavili naš klub in pojasnili, kdo smo, kaj delamo, kakšen mladinski pogon premoremo.” Ob tem je klubu z nasveti na pomoč priskočil tudi Walter Jeklin, nekdanji odlični košarkar, zdaj dolga leta košarkarski funkcionar, z direktorsko vlogo v najmočnejših poljskih klubih, predvsem pa dober prijatelj domžalske košarke in v prvi vrsti predsednika Klavžarja. “Še enkrat se je izkazalo, koliko izkušenj premore Walter. Rekel je, naj se se povabimo in na licu mesta predstavimo projekt. Imel je prav, obrestovalo se nam je!”

Ob tem pa ne gre zapostaviti tudi vloge Košarkarske zveze Slovenije in njihovega predsednika Mateja Erjavca. “Tudi z njihove strani je prišlo kar nekaj pravih nasvetov, predvsem pa tudi zastavljena dobra beseda pri FIBI,” za kar jim je predsednik Helios Sunsev še kako hvaležen.

V novonastalo tekmovanje se je sicer prijavilo 48 ekip iz 31 evropskih držav, vključno s 17 državnimi prvaki. Za preostalih osem mest v prvem delu Lige prvakov se bodo ekipe pomerile v kvalifikacijah, ki bodo sestavljene iz dveh delov. V 1. krogu se bo 16 ekip podalo v dvoboje s tekmama doma in v gosteh. Zmagovalci 1. kola bodo napredovali v 2. krog, kjer se bodo srečali z novimi osmimi ekipami, zmagovalci parov pa si bodo zagotovili mesto v Ligi prvakov. Med kvalifikanti ne bo nobene izmed ostalih slovenskih ekip. Tekmovanje se bo s kvalifikacijami začelo 27. septembra, redni del Lige prvakov pa bo na sporedu od 20. oktobra naprej.

Domžalske navijače tako v novi sezoni čaka kar nekaj spektakularnih evropskih obračunov, med možnimi nasprotniki pa so tudi nekateri evropski velikani, francoski Asvel, turški Banvit s slovenskim trenerjem Sašom Filipovskim, grški PAOK, italijanski Avelino, ter z naše regije tudi Cibona in Mega Leks.

Ekipe, ki so že uvrščene v Ligo prvakov:
Asvel, Strasbourg, Monaco, Le Mans (vsi Francija), Banvit s slovenskim trenerjem Sašom Filipovskim,Pinar Karšiyaka (oba Turčija), Aris, PAOK (oba Grčija), Avelino, Reyer (oba Italija), Skyliners, Oldeburg (oba Nemčija), Oostende (BEL), Neptunas (LIT), Tenerife (ŠPA), Maccabi Rishon (Izrael), Cibona (Hrvaška), ČEZ Nymburk (Češka), Radom (Poljska), Mega Leks (Srbija), Avtodor (Rusija), Himik (Ukrajina) in Ventspils (Latvija)

Ekipe, ki bodo v kvalifikacijah nastopile v 1. krogu:
Juventus (Litva), Kataja (Finska), Igokea (BIH), Rilski Sportist (Bolgarija), Tsmoki Minsk (Belorusija), Donar Groninger (Nizozemska), Mornar Bar (Črna gora), Tartu Ülikool/Rock(Estonija), Oradea, Napoca (oba Romunija), Prievidza (Slovaška), Bakken Bears (Danska), Södertälje Kings (Švedska), Porto, Benfica (Portugalska), Petrolina AEK (Ciper)

Ekipe, ki bodo v kvalifikacijah nastopile v 2. krogu:
Lukoil Academic (Bolgarija), Szolnoki Olaj (Madžarska), Proximus Spirou Charleroi (Belgija), Bešiktaš (Turčija), Ironi Nahariya (Izrael), Usak Sportif (Turčija), Varese (Italija), Ludwigsburg (Nemčija)