Ljubljanska Cedevita Olimpija je bila bolj prepričljiva tudi v drugi polfinalni tekmi državnega prvenstva in z zmago s 64:79 napredovala v veliki finale. Domžalčani se z dobro predstavo poslavljajo od letošnje turbulentne sezone.

Če so bili na prvi polfinalni tekmi Helios Sunsi enakovredni v prvem in potem podrejeni v drugem polčasu, se je tokrat scenarij obrnil na glavo. Ljubljančani so z učinkovitimi napadi že na začetku tekme pokazali, da jih zanima le zmaga in hitro napredovanje v finale, z razpoloženo ameriško trojko Kendrick Perry – Rion Brown – Mikael Hopkins pa so že do polčasa pobegnili na praktično neulovljivih 28:50.

Oba kapetana, nekdanja soigralca, slovenska reprezentanta, Blaž Mahkovic in Jaka Blažič.

V drugih dvajsetih minutah so gostje malce stopili s plina, trener Olimpije Jurica Golemac je peterko na parketu večkrat premešal, enako pa je na drugi strani počel tudi Dejan Jakara. Njegovi varovanci so bili v drugem polčasu vidno bolj motivirani, predvsem v zadnji četrtini so z nekaj uspešnimi meti iz razdalje, Domen Lorbek je zadel pet trojk, Aljaž Bratec pa tri, visoko razliko znižali do končnih 64:79.

V zadnji tekmi Helios Sunsov v letošnji sezoni je Domen Lorbek dosegel 17 točk, Blaž Mahkovic jih je dodal 10, na drugi strani je bil prvi strelec Olimpije Rion Brown s 16 točkami, temu je dodal še 6 skokov. Ravno skok je bil spet glavna prevaga, Ljubljančani so ga dobili kar s 45:24.

Prihodnost slovenske košarke, Rok Radović in Bine Prepelič.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Pričakovali smo njihov silovit začetek, saj smo imeli po prvi tekmi občutek, da so nas malce podcenjevali. Ko je v drugem polčasu pri njih prišlo do nekaj menjav, smo lepo vzpostavili ravnotežje. Čestitke Cedeviti Olimpiji za zasluženo zmago in seveda srečno v finalu.”

Kdo se bo Olimpiji pridružil v finalu, še ni znano, saj je v drugem polfinalu Rogaška po podaljšku ugnala Krko (90:89) in rezultat v zmagah poravnala na 1:1, odločilna tekma bo v sredo v Novem mestu. Helios Sunsi pa tako letošnjo sezono v Ligi Nova KBM zaključujejo na 4. mestu.

Liga Nova KBM, 2. tekma polfinala (Domžale, 17. 5. 2021)

Helios Suns – Cedevita Olimpija 64:79 (16:26, 12:24, 19:21, 17:8)

Helios Suns: Ferme 3 (10 podaj), Mirtič, Orel, Bratec 9, Oman 4 (7 skokov), Šikanić 3, Sekulović 7, Lorbek 17, Mahkovic 10, Hirschmann, Keely 6, Prepelič 5
Olimpija: Radović 2, Perry 12 (5 podaj), Hopkins 10, Duščak, Murić 2, Blažič 5 (6 podaj), Brown 16 (6 skokov), Hodžić 8 (5 skokov), Jones 5 (7 skokov), Dimec 8, Marinković 7, Rupnik 4 (7 podaj)