Trideset minut so potrebovali domžalski košarkarji, da so končno malce oživeli v napadu, predvsem pa, da so v obrambi zaigrali tako kot se od njih tudi pričakuje! Agresivno, čvrsto, pa tudi odgovorno! In s tako igro so domžalska sonca lahko konkurenčna vsaki ekipi. Tako kot so bili danes enakovredni, na koncu pa celo malo boljši od košarkarjev novomeške Krke, svežih prvakov ABA Lige 2.

V prvih desetih minutah tekme smo spremljali lepo, napadalno košarko, a so Domžalčani hitro prišli v težave z osebnimi napakami. Točneje, oba centra, Jure Besedić in Božo Đumić, sta si že v prvi četrtini prislužili po dve. Ne glede na to se Krkaši do polčasa niso uspeli pretirano odlepit, so pa vseeno glavnino svojih točk dosegli znotraj rakete oz. prek svojih visokih košarkarjev. Slovenski reprezentant Žiga Dimec je recimo v prvih 20 minutah že ujel svoje povprečje s 13 doseženimi točkami. Ob glavnem odmoru so Novomeščani vodili s 35:33.

Smo pa imeli tokrat tudi mi enega izredno razpoloženega košarkarja. Blaž Mahkovic je bil že ob polčasu pri 16 točkah, v podobnem ritmu pa je nadaljeval tudi v drugih 20 minutah. In podobno kot v prvem polčasu, so tudi v drugem košarkarji Krke izkoriščali prevlado v raketi in si do konca tretje četrtine nabrali sedem točk naskoka (51:44). Besedić je tekmo s petimi osebnimi napakami končal že v 28. minuti, na klop pa je kmalu po začetku zadnje četrtine trener Jovan Beader potegnil še Đumića in tekmo nadaljeval, ter tudi zaključil, z dvema “štiricama” v peterki, Jako Brodnikom in Alexandrom Shashkovom. In prav slednjima pripadata dve pomembni potezi v zaključku tekme. Ob odličnem Mahkovicu, ki je v zadnjih treh minutah in pol dosegel 8 točk, je Brodnik odlično skakal v obrambi ter dobri dve minuti pred koncem tudi atraktivno zabil za izenačenje na 60:60. 18-letni Shashkov pa je pol minute pred koncem prispeval verjetno celo odločilne točke, ko je zadel izza črte 6,75m za vodstvo Sunsev s 67:62. Odločilna je bila zagotovo bolj agresivna obramba, ki Krkašem ni dovoljevala lahkih zaključkov, predvsem pa je omogočila nekaj ukradenih žog in posledično lahkih košev na drugi strani. Končni rezultat (68:62) je z zadetim prostim metom, ironično glede na sobotni poraz v Šentjurju, postavil kapetan Jure Močnik.

Blaž Mahkovic je tekmo končal pri 31 točkah in 5 skokih, 9 točk in 6 skokov je prispeval Božo Đumić. Na drugi strani je bil najbolj učinkovit Žiga Dimec z 18 točkami in 8 skoki.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Do tretje četrtine nismo bili pravi. Malo smo bili še pod vtisom sobotnega poraza v Šentjurju, visoki igralci so imeli težave z osebnimi napakami, v napadu smo bili nerazpoloženi, v obrambi pa smo imeli težave v raketi. V zadnjih desetih minutah se je stvar le obrnila, ko smo zaigrali z dvema štiricama in postali malo bolj gibljivi. Čestitam fantom za zmago, z le-to ostajamo v igri za polfinale.”

V ritmu dveh tekem na teden zdaj Domžalčane čakata dve težki gostovanji; najprej v soboto igrajo na Obali, pri Sixt Primorski, naslednjo sredo pa gostujejo še v Hali Tivoli pri Petrol Olimpiji.

Liga Nova KBM za prvaka, 9. kolo (Domžale, 18. 4. 2018)

Helios Suns – Krka 68:62 (21:22, 12:13, 11:16, 24:11)

Helios Suns: Brodnik 4, Rojc 6, Pelko 5 (5 skokov, 5 podaj), Jogan, Bratec, Močnik 6, Đumić 9 (6 skokov), Klavžar, Mahkovic 31 (5 skokov), Besedić 2, Shashkov 5 (7 skokov), Strel
Krka: Jančar Jarc, Marinelli 2 (6 podaj), Škedelj, Bratož 11 (5 skokov), Stipaničev, Cinac, Dimec 18 (8 skokov), Đapa 7 (7 skokov), Jošila 2 (5 skokov, 7 podaj), Zagorac 11 (7 skokov), Kovačevič 8, Fifolt 3