Sedem zmag, seveda. Sedem zaporednih, če smo natančni. Sicer so le-te prišle v vsega dveh tednih, saj je bil urnik v zaključku leta noro natrpan, v tem času pa so Helios Sunsi slavili na treh tekmah državnega prvenstva, treh pokalnih in eni v pokalu Alpe Adria. Nazadnje še v Rogaški Slatini, kjer so zaigrali kar brez treh pomembnih členov ekipe, v eni četrtini dosegli zgolj dve točki, a z nepopustljivo igro vseeno izvlekli pomembno zmago, ki jih je pripeljala celo do delitve 3. mesta na trenutni razpredelnici Lige Nova KBM.

Blaž Mahkovic.

Brez kapetana Jureta Močnika, ki se je poškodoval v pokalnem obračunu s Petrol Olimpijo, brez ponovno poškodovanega Aljaža Bratca ter brez Jake Brodnika in Boža Đumića, ki še nista imela pravice nastopa, saj je šlo za prestavljeno tekmo 1. kola, takrat pa še nista bila v igralskem kadru pri Domžalčanih. Tako je imel trener Jovan Beader v Rogaški Slatini na voljo vsega 9 košarkarjev, od tega štiri letošnje in enega lanskega mladinca. Ampak se fantje vseeno niso dali…

Domžalčani so obetavno začeli, povedli z 8:0, a je bilo že pet minut pozneje 16:10 za Rogaško, ko sta se razigrala Miha Fon in Marko Pajić. S tremi zadetimi prostimi meti je sušo Heliosa prekinil Nejc Klavžar, rezultat prve četrtine, 16:15, pa je s polaganjem postavil Jure Besedić. Podobno kot v prvih desetih minutah, so Domžalčani tudi drugo četrtino izvrstno začeli ter po “and one-u” Urbana Omana ter koših Mateja Rojca, Blaža Mahkovica in že prej omenjenega Besedića, povedli s 27:19. Po trojki Jureta Pelka je bilo že celo +9, 30:21, domači pa so do konca polčasa vseeno ujeli priključek, tako da je semafor ob glavnem odmoru kazal 34:30 za Helios Suns.

Matej Rojc.

Ali je šlo za šok, da so Domžalčani ostali še brez Klavžarja, ki si je v drugi četrtini zvil gleženj, ali pa je bilo kaj drugega, ampak tretja četrtina je bila napadalno s strani Heliosa daleč najbolj skromna letos. Poudarjamo napadalno, saj so bili v obrambi zato toliko bolj zbrani, da Rogaški niso dovolili, da se še bolj oddalji. Govorimo namreč o vsega dveh doseženih točkah v celih desetih minutah, ko je sredi četrtine polaganje uspešno zaključil Rojc, vsi ostali meti pa so zgrešili cilj. So pa zato prejeli samo devet točk s strani domačih, in to vse pred omenjenim košem Domžalčanov, tako da je bil zaostanek pred zadnjo četrtino znosne tri točke (36:39).

Potem pa vseeno malo drame v zadnjih desetih minutah, ko se nobena od ekip ni uspela resneje odlepiti. Domžalčani so ponovili vajo s prvih dveh četrtin in hitro ujeli ter tudi prehiteli Rogaško. V 34. minuti, po košu Rojca in trojki Besedića, je bilo 50:45, a je letos prvi strelec domačih, Mitja Nikolič, sam poskrbel, da so se takoj spet vrnili v igro. V odločilnih minutah je šlo bolj točko po točko, veliko tudi s črte prostih metov, novo težavo za Domžalčane pa je pomenila še poškodba Mateja Rojca, edinega preostalega organizatorja igre.

Vseeno so v zadnjo minuto so s prednostjo dveh točk vstopili košarkarji Heliosa (55:53). Za domače je nato zadel Žan Kosič, na drugi strani pa mu je 25 sekund pred koncem vrnil naš prvi strelec, Blaž Mahkovic. Slednji je, ob eni točki Omana s črte prostih metov, dosegel šest od zadnjih sedmih točk Heliosa v teh 25 sekundah in Domžalčanom prinesel sila pomembno zmago na težkem gostovanju. Končalo se je z 62:57.

Za domače je Mitja Nikolič dosegel 20 točk in kar 13 skokov, pri naših pa je bil ponovno odličen Blaž Mahkovic z 22 točkami in 5 skoki. Tako ostaja prvi strelec Lige Nova KBM, edini s povprečjem nad 20 danih točk na tekmo (20,4). Tokrat sta mu v napadu najbolj pomagala Matej Rojc s 13 točkami in 6 skoki ter Jure Besedić z 11 točkami in 7 skoki.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev:Ne vem, kako smo uspeli priti do te zmage. Brez poškodovanega Močnika, brez Brodnika in Đumića, ki nista imela pravice nastopa. V prvem polčasu se nam je poškodoval še Klavžar, ki je zvil gleženj, pa v končnici še zadnji preostali organizator igre, Rojc. Imeli smo napadalno blokado v tretji četrtini, a smo bili vseskozi odlični v obrambi. Ker smo v drugem polčasu vsaj približno kontrolirali skok, smo prišli do priložnosti za zmago, ki smo jo seveda poskušali izkoristiti. Fantje so zame heroji, kaj so zdržali v zadnjih dveh tednih. Ob utrujenosti in vseh poškodbah smo več kot odlično zaključili leto 2017 in samo upam lahko, da bomo v tem ritmu nadaljevali tudi v 2018. Na tem mestu vsem skupaj lepo praznovanje in seveda uspešno, zdravo in zadovoljno leto 2018!

Domžalčani so tako v zadnjih dveh tednih slavili na sedmi zaporedni tekmi, v tem času so dvakrat v Pokalu Spar ugnali kranjski Triglav, bili v državnem prvenstvu doma boljši od Rogaške in Tajfuna, vmes slavili še na obračunu pokala Helios Alpe Adria proti avstrijskemu Gradcu ter nazadnje v prvi tekmi četrtfinala pokala ugnali še Petrol Olimpijo. V Ligi Nova KBM si zdaj z izkupičkom šestih zmag in petih porazov delijo 3. mesto. Kar lep zaključek leta 2017! Prvič bodo v novem letu na parket stopili že 4. januarja, ko jih v Ljubljana čaka povratna pokalna tekma proti Olimpiji.

Liga Nova KBM, 1. kolo (Rogaška Slatina, 30.12.2017)

Rogaška – Helios Suns 57:62 (16:15, 14:19, 9:2, 18:26)

Rogaška: Kosič 10, Davis 7, Zajko, Đuranović 3, Fon 4, Vujačić, Nikolič 20 (13 skokov), Batur (6 skokov), Pajić 7, Šantelj 4, Drobnjak 2 (6 skokov)
Helios Suns: Rojc 13 (6 skokov), Pelko 5 (7 skokov), Jogan, Bratec, Oman 4, Močnik, Klavžar 3, Mahkovic 22 (5 skokov), Besedić 11 (7 skokov), Shashkov 4, Strel

Na tem mestu vsem skupaj želimo lepo praznovanje in seveda vse lepo v letu 2018!