Malce so nas košarkarji pustili čakati, točneje, vse do četrte tekme, uradno pa 5. kola Lige Nova KBM, je bilo treba počakati na prvo zmago Domžalčanov v državnem prvenstvu. V Domžalah so po hudi borbi, pravzaprav kar drami v zadnjih minutah, padli Hopsi iz Polzele z 79:75. Blestel je Blaž Mahkovic z 20 točkami, odlično pa je ekipo vodil kapetan Jure Močnik, ki je tekmo končal s kar 12 podajami.

Helios Sunsi so (končno) prišli do prve letošnje zmage v Ligi Nova KBM.

Pred prvim sodniškim metom sta direktor kluba, Lado Gorjan, in častni član kluba, Sašo Grilj, ob igrišču pozdravila otroka domžalskega kluba, nekdanjega igralca in trenerja Heliosa, dobitnika zlate medalje na letošnjem EuroBasketu ter seveda novega selektorja reprezentance, Rada Trifunovića. V zahvalo za njegove trenutke v Domžalah, predvsem pa kot poklon ob osvojitvi medalje ter spodbudo ob začetku selektorske poti, sta mu predala karikaturo priznane domžalske umetnice Nane Guberinič. Trifko, bravo za zlato medaljo in veliko uspehov!

Direktor kluba Lado Gorjan in častni član kluba Sašo Grilj sta novemu selektorju slovenske košarkarske reprezentance Radu Trifunoviću predala karikaturo izpod rok domžalske umetnice Nane Guberinič.

Nervozen začetek na obeh straneh, morda celo bolj na domžalski strani, je pripadel gostom, a so Domžalčani hitro ujeli svoj ritem. Po košu Jureta Pelka so sredi prve četrtine povedli s 15:10, a je izkušeni Dejan Čup Hopse do konca prvega dela igre pripeljal do izenačenja na 19:19. Druga četrtina se je igrala v valovih. Domžalčani so dosegli prvih pet točk, Hopsi nato naslednjih devet, sledil je domač odgovor z serijo 7:2, in nato še serija prostih metov gostujočega organizatorja igre Chaunceya Colinsa za polzelskih 35:32. Polčas je z lepim polaganjem v zadnji sekundi zaključil domžalski mladinec Nejc Klavžar za 35:34 ob glavnem odmoru.

Blaž Mahkovic je bil z 20 točkami prvi strelec domačih.

Tudi drugi polčas se je nadaljeval v izenačenih ritmih. Tudi pri številu osebnih napak, če lahko dodamo, saj sta ekipi kar tekmovali, katera jih bo naredila več. Ali pa so sodniki tekmovali med sabo, kdo jih bo več zapiskal. Kakor pač želite. Do sredine tretje četrtine je bil rezultat še poravnan, 48:47 je bilo po trojki Mateja Rojca, zaključek četrtin pa je nato vseeno pripadel Domžalčanom, potem ko sta prav Rojc in pa danes dobro razpoloženi Blaž Mahkovic poskrbela za vodstvo Heliosa pred zadnjimi desetimi minutami z 62:57.

Tudi nadaljevanje, pravzaprav začetek zadnje četrtine, je pripadel domačim. Do prvih točk je prišel tudi novinec v dresu Sunsev, Jaka Brodnik, po zabijanju mladega Alexandra Shashkova dobre štiri minute pred koncem, ko je semafor kazal, 73:62, pa je izgledalo, da je tekma odločena. A so težavo košarkarjem Heliosa predstavljale osebne napake. Eden za drugim so igrišče s petimi osebnimi napakami zapuščali Jure Besedić, Rojc, Brodnik ter nato še Mahkovic, kar so gostje seveda skušali izkoristit. Dve trojki v razmaku 30 sekund sta jih slabo minuto pred koncem pripeljali na 76:73, a sta bila Pelko in kapetan Jure Močnik dovolj zbrana s črte prostih metov, da so se Domžalčani lahko veselili prve zmage v letošnji sezoni Lige Nove KBM. Končalo se je z 79:75 za Helios Suns.

Med strelce sta se vpisala tudi oba domžalska novinca. Jaka Brodnik (na sliki) je dosegel pet točk, Mike Thorne pa tri.

Blaž Mahkovic je bil prvi strelec domačih z 20 točkami, sledil mu je Jure Pelko s 14-imi in Matej Rojc z 12-imi. Izpostaviti gre še Jureta Močnika z 12 podajami in Alexandra Shashkova z 8 točkami in 7 skoki. Pri Hopsih je bil prvo ime tekme Dejan Čup z 21 točkami in 9 skoki, 18 točk (trojke 4/5) pa je dodal še Tjaž Rotar.

Matej Rojc, Helios Suns: “Že pred tekmo nam je bilo jasno, da nas bo čakal težka borba, saj Hopsi igrajo atipično košarko, brez pravega centra in s stalnim prevzemanjem v obrambi. K sreči smo se med tednom na to dobro pripravili, pokazali pa smo tudi pravi karakter, bili v končnici zbrani in osredotočeni ter na koncu le dosegli to prvo zmago v prvenstvu.”

Kapetan Jure Močnik je odlično vodil domžalsko ekipo, tekmo pa je zaključil s kar 12 podajami.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: “Bila je zelo težka, nervozna tekma. Na začetku smo igrali v krču, videlo se je pri igralcih, da nam je tekma zelo pomembna. Bi jim pa rad čestital za zmago, verjeli so od prve do zadnje minute, da lahko končno pridemo do tega prvega slavja v prvenstvu. Odigrali smo pogumno, pa čeprav v nekaterih momentih celo s peterko, ki niti na treningu ni igrala skupaj, saj smo imeli ogromno težav z osebnimi napakami. Ne glede na to, so fantje tudi končnico odigrali hrabro in zasluženo prišli do prve letošnje zmage.”

V naslednjem kolu Domžalčane čaka gostovanje v Laškem, v soboto, 11.11.2017, ob 19. uri, jih čaka obračun z Zlatorogom.

Liga Nova KBM, 4. kolo (Domžale, 4.11.2017)

Helios Suns – Hopsi Polzela 79:75 (19:19, 15:16, 28:22, 17:18)

Helios Suns: Brodnik 5, Rojc 12, Pelko 14, Jogan, Oman 2, Močnik 3 (12 podaj), Klavžar 3, Mahkovic 20, Besedić 9, Shashkov 8 (7 skokov), Thorne 3
Hopsi: Collins 8, Rogelja, Steiner, Držić 5 (7 skokov), Bukovič, Čup 21 (9 skokov), Borse 12 (5 skokov), Godler 7, Dragan 2, Rotar 18, Stropnik, Vasilić 2 (5 skokov)