Helios Sunsi so reprezentančni premor očitno dobro izkoristili, pa čeprav so bili kar trije domžalski košarkarji del slovenske reprezentance. V ponedeljek so naredili velik korak proti četrtfinalu Pokala Spar, še večja zmaga pa je prišla nocoj, ko je v Domžalah orožje položila drugouvrščena ekipa Lige ABA 2, OKK Spars iz Sarajeva. Domžalčani so slavili s 76:69.

V ponedeljek so Sunsi pri drugoligašu Terme Olimia v Početrtku igrali prvo tekmo 5. kroga Pokala Spar in z zmago 99:68 naredili korak in pol proti četrtfinalu pokalnega tekmovanja. Povratna tekma bo prihodnji ponedeljek v Domžalah.

Đoko Šalić je bil izvrsten z 20 točkami in 12 skoki.

Tokratni večer pa je bil rezerviran za prvo tekmo 10. kola jadranskega tekmovanja, v domžalski športni dvorani so gostovali košarkarji OKK Spars iz Sarajeva, sicer eno prijetnejših presenečenj dosedanjega dela sezone in trenutno tudi drugouvrščena ekipa lige. A za razliko od marsikatere letošnje tekme, so bili tokrat Domžalčani tisti, ki so narekovali tempo tekme od prve minute dalje. Izvrstni Đoko Šalić, ki je v prvih desetih minutah dosegel že 11 točk in 6 skokov, je poskrbel za suverenih 29:16 ob prvem daljšem odmoru. Žal do Sunsi izkušenim gostom dopustili, da so pred koncem polčasa izenačili na 39:39, nato pa je kapetan Jure Močnik s petimi zaporednimi točkami poskrbel za prednost ob polčasu s 44:39.

Jure Močnik je odlično povezoval igro Sunsov, na koncu pa dosegel 9 točk in 9 podaj.

Odlična domžalska igra se je nadaljevala tudi v drugih 20 minutah, ko se je v napadu razigral še Blaž Mahkovic, svoje pa so dodali še Miha Fon, Nikola Gajić ter preostali del domače zasedbe. Po dveh točkah Urbana Omana, minuto pred koncem 3. četrtine, so imeli Sunsi že 15 točk naskoka (62:47), gostje pa več od znižanja na 65:60 na začetku zadnjega dela igre niso zmogli. Domžalčani so, z mirno igro v končnici srečanja, prišli do pomembne zmage s 76:69, ki jih je pomaknila proti sredini prvenstvene razpredelnice.

Đoko Šalić in Blaž Mahkovic sta dosegla po 20 točk, prvi pa je z izvrstnimi 12 skoki prišel tudi do dvojnega dvojčka. Le-temu je bil blizu tudi kapetan Jure Močnik, ki je tekmo končal pri 9 točkah in 9 podajah. Za Sparse sta po 15 točk prispevala Ibrahim Durmo (6 skokov) in Draško Albijanić (5 podaj).

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Najprej čestitke fantom za fanatično borbenost, ki nas je pripeljala do zmage. V drugi četrtini smo imeli sicer nekaj težav z agresivno obrambo Sparsov, ampak mislim, da smo se v nadaljevanju na to dobro prilagodili. Ko bomo analizirali tekmo, bomo zagotovo videli, da smo imeli precej nepotrebno izgubljenih žog, vseeno pa smo uspeli tekmo taktično zrelo speljati do konca. Zdaj se moramo dobro pripraviti na domačo tekmo z Zlatorogom, ki je težek nasprotnik za vsako ekipo, in upam, da bomo s podobno igro prišli do nove zmage.”

Blaža Mahkovica reprezentančna odsotnost očitno ni zmotila, tokrat je dosegel 20 točk, temu pa dodal še 3 skoke in 2 podaji.

Marko Trbić, trener OKK Sparsov: “Iskrene čestitke ekipi Heliosa za zasluženo zmago. V letošnji sezoni ABA Lige je to zagotovo naša najslabša predstava, verjetno je razlog temu dejstvo, da smo bili v preteklih dneh precej oslabljeni zaradi poškodb in reprezentančnih odsotnosti. Predvsem na začetku tekme smo bili tako v napadu kot v obrambi neprepoznavni, in čeprav smo pred polčasom uspeli izenačiti, pa bili potem drugi polčas povsem blizu, nismo imeli moči, predvsem pa ne koncentracije, da bi lahko prelomili tekmo. Še enkrat, povsem zaslužena zmaga domačih, upam pa, da mi kmalu pridemo do boljše igre.”

Helios Sunse nova pomembna tekma čaka že to soboto, 8. 12., ko v Domžale, v 8. kolu Lige Nova KBM, prihaja Zlatorog iz Laškega. Vabljeni!

Liga ABA 2, 10. kolo (Domžale, 5. 12. 2018)

Helios Suns – Spars Sarajevo 76:69 (29:16, 15:23, 20:15, 12:15)

Helios Suns: Pašajlić 2, Gajić 6, Klavžar 6, Fon 9, Bratec, Oman 4, Durnik, Močnik 9 (9 podaj), Mahkovic 20, Besedić, Strel, Šalić 20 (12 skokov)
Spars: Durmo 15 (6 skokov), Zahiragić 5, Vrabac, Jovanović 2, Ilić, Manjgafić 12, Kamenjaš (5 skokov), Protić 9 (7 podaj), Albijanić 15 (5 podaj), Bašić, Mazalin 2, Glogovac 9

STATISTIKA