Domžalski košarkarji zaključujejo s sezono v Ligi Nova KBM. Upi na polfinale so splavali po vodi z (nepričakovanim) domačim porazom proti Iliriji, ki je bila v zadnji tekmi sezone boljša s 74:71. Vse skupaj skeli še toliko bolj, ker je Rogaška izgubila v Kopru in je bilo polfinale za Sunse na dosegu roke.

Začetek tekme sicer ni bil pretirano obetaven oz. smo morda vsi kar malce preveč pričakovali, da bodo Domžalčani vprašanje o zmagovalcu rešili v prvih minutah. Za pristop v tekmo je potrebno pohvaliti tudi goste iz Ljubljane, ki so, kljub temu, da tekma za njih ni štela nič več, v Domžale odkrito prišli naredit vse za zmago. Tako je bilo po prvih desetih minutah 23:22 v korist domačih. Ti so odigrali blestečo drugo četrtino, v kateri so ponovno dosegli 23 točk, a so jih Iliriji dovolili le 9, tako da je bilo zadovoljstvo v dvorani, ob vodstvu ob polčasu za 15 (46:31), več kot očitno.

Potem pa popoln mrk na začetku drugega polčasa. Tak, kot smo jih letos s strani Domžalčanov videli že kar nekaj. Gostje so z delnih 14:2 popolnoma ujeli priključek, od tu naprej pa se je videlo, da se je domačim pod kožo prikradlo malo nervoze. Ilirija je večino časa igrala v conski obrambi, predvsem pa zelo ozko, v domžalski vrsti pa ni bilo junaka, ki bi bil v tistih trenutkih sposoben prevzeti odgovornost, povezati dva, tri zadete mete in Helios odpeljati do varne prednosti. Pred zadnjimi desetimi minutami so Sunsi sicer še imeli 7 točk naskoka, 58:51, a je ta prednost v prvi polovici četrtine že skopnela, potem ko je za izenačenje na 63:63 zadel lanski “barvar” Luka Vončina. V zadnjo minuto tekme so gostje vstopili s prednostjo dveh točk, domači pa so se poskušali rešiti predvsem z meti iz razdalje. Trojka Jureta Besedića za 71:72, 20 sekund pred koncem, je vlila nekaj upanja, a je na drugi strani dva prosta meta izkoristil najboljši posameznik tekme, Žan Mark Šiško. Domžalčanom je ostalo še nekaj sekund za zadnji met, a so Ilirijani storili pametno osebno napako nad Blažem Mahkovicem. Plan je bil zadeti prvi prosti met, zgrešiti drugega, pobrati skok v napadu in priti do zadnjega meta. A se je vse podprlo že s prvim zgrešenim prostim metom, tako da je zmaga, in s tem tudi polfinale Lige Nova KBM, splavala po vodi.

Kakšnega posebej razpoloženega košarkarja tokrat v domžalski vrsti ni bilo. Jure Besedić in Blaž Mahkovic sta dosegla po 12 točk, prvi je k temu dodal še 9 skokov. Jure Pelko je dosegel točko manj, v statistiko pa vpisal še 7 skokov in 6 podaj. Na drugi strani je blestel Žan Mark Šiško, ki mu je do trojnega dvojčka zmanjkala vsega ena podaja (17 točk, 11 skokov, 9 podaj), še dve točki več je prispeval Luka Vončina.

Jovan Beader, trener Helios Sunsev: Čestitke Iliriji za zmago in predvsem za dejstvo, da so v Domžale prišli tekmovat in da so se borili do konca. Očitno je bil pritisk rezultata oziroma tekme za nas prevelik. Med polčasom, ob vodstvu za 15, je bilo v garderobi vzdušje kot da zaostajamo za 20. Vedeli smo, da bodo zožili obrambo, pa kar nismo našli igralca, ki bi si upal prevzeti odgovornost v napadu. Če v enem polčasu zapraviš takšno vodstvo, si ne zaslužiš poti v polfinale. Sezono zaključujemo na mestu, ki si ga zaslužimo.

S tem se sezona za Helios Sunse zaključuje, splošna ocena pa bo verjetno podana po nekaj prespanih nočeh. Ob dejstvu, da so Domžalčani Pokal Spar in Pokal Alpe Adria zaključili v četrtfinalu, prišli na prag polfinala Lige Nova KBM, ob tem pa minute v članski ekipi uspešno ponudili predvsem mladima Alexandru Shashkovu in Nejcu Klavžarju, je sezona laično lahko ocenjena kot uspešna.

Liga Nova KBM, 14. kolo (Domžale, 3. 5. 2018)

Helios Suns – Ilirija 71:74 (23:22, 23:9, 12:20, 13:23)

Helios Suns: Brodnik 9, Pelko 11 (7 skokov, 6 podaj), Jogan, Bratec 6, Oman, Močnik 11 (5 skokov), Đumić 4, Klavžar, Mahkovic 12, Besedić 12 (9 skokov), Shashkov 6, Strel
Ilirija: Čučović 14 (10 skokov), Ružič 7, Cvetković 3, Sarajlić, Germ 8, Nikolić 6, Šiško 17 (11 skokov, 9 podaj), Širovnik, Tončinić, Vončina 19 (6 podaj)